Årsfestikett

Rajrajraj

Årets bästa fest är här igen – ÅRSFESTEN! Men wait what? Finns det regler man måste följa? Ingen fara – bloggen presenterar ÅrsfestiketteNN! Bloggen guidar dig igenom vett & etikett inför Årsfesten. Läs vidare om du inte vill göra bort dig i helgen!

P.S. Svara på frågan i slutet av inlägget!


Klädsel

Det finaste ni har i skåpet, dvs. långklänning och frack.

Tjejer

giphy (2)

Bloggens hetaste tips – gör som Askungen! Disneys Askungen är den tjej som verkligen har fattat det här med Årsfestikett.

Klänning: Se på Askungens klänning! Den är perfekt för att vristerna är täckta! Väskan: Att sätta väska på bordet är en BIG NO-NO! Antingen har du den i famnen eller hängandes på stolen. Håret: Once again, Askungen knows the deal. Nacken måste vara bar!
Axlar: Har du inte en klänning som Askungens som färdigt täcker axlarna måste du skyla dem, t.ex. med en sjal.  När varmrätten är utdukad får du visa dina axlar igen. Handskar (inte obligatoriskt): Askungen kör extra classy med handskar. Det som är viktigt att komma ihåg är att ta dem av dig när du äter. Det skulle Askungen ha gjort. Hon skulle även ha satt alla sina smycken ovanpå handskarna förutom sin förlovningsring. Protip: Rekommenderas varmt att  ha en väska som kan hänga på stolen. För har du väskan i famnen när punschen kommer har du ett problem. Plötsligt sitter du i armkrok med dina bordsgrannar och har en väska i famnen när det ska stigas upp…
 Killar

giphy (3)Pingvindräkt eller mörk kostym. Den Maskerade Rosen från Sailor Moon fungerar som den bästa inspirationskällan!

Frack: Din bordsdam ska kunna spegla sig i dina snygga svarta lackskor. Kom även ihåg att det är höga svarta strumpor som gäller. Gud förbjude om du skulle glömma den vita skjortan, den vita västen och den vita flugan. Accessoarer: Bring that Sherlock Holmes style back med en stilig cylinderhatt om du känner för det (den som kör med monokel får en puss på kinden av mig). Ett fickur kan du också använda för en mera old school effekt. Du får även ha vita handskar och vit halsduk.  En svart frackkappa är inte heller helt fel!
Kostym: Vit skjorta och slips. Accessoarer: Armbandsur är helt okej.

Protip: Fracken är att föredra eftersom precis alla kvinnor föds med inbyggd svaghet för män i frack!


band och förtjänsttecken

Eftersom alla goda ting är tre får HÖGST 3 band bäras. De ska bäras i ordningen: Kårband – Nation (helst NN:s)– Ämnesförening. Bling bling bär du som du vill om de inte färdigt har några regler för hur de ska bäras.

Tjejer

Ni viker snygga rosetter av banden som ni fäster på vänster sida. Hur viker man sin rosett? Kolla in videon här!

Protip: Har du fler än rosett? Sy ihop de jävlarna så behöver du inte krångla med tusen säkerhetsnålar samtidigt som du sparar klänningen från hål.

Nationsband

Gör som Kurator emerita Marina – sy ihop dina band!

Killar

Banden ska fästas under frackväsen från högel axel till vänster höft. Banden ska landa perfekt mellan de två synliga knapparna på skjortan


Programmet på Årsfesten

Solenn akt

Solenn akt

Under Solenn akten överräcker de inbjudna föreningarna  gåvor till NN.

Reppare HOJ!

Kom i tid! Pinsamt  om man inte är på plats när man ska överräcka sin gåva. Glöm den heller inte i garderoben! En fin presentpåse är att föredra framom en sliddrig sladdrig plastpåse.

Banketten

Bankett

Före banketten börjar är det cocktail då alla får avnjuta ett glas skumppa. Tjejer – ni ska vänta på att er bordsherre hittar er och efter det så går ni lite fint in tillsammans. När ni kommit in i festsalen ska ni INTE sätta er. När fanorna kommer ska ni följa dem med blicken. Sen är det okej att sätta sig. Man stiger verkligen inte upp från bordet före konferens utlyses. Under tal sitter du tyst och lyssnar  med ett intresserat ansiktsutryck. Ätandet får vänta tills talet är över.

Skålordningen: 

Killar – skåla först åt höger, sedan åt vänster och till sist rakt fram. Tjejer – ni gör tvärtom! Är du en riktigt erfaren Årsfestlirare kan du köra med efterskål. Kom ihåg att titta den du skålar med i ögonen!

Protip: Vill du skapa en intim relation med den som sitter mitt emot dig? Släpp då inte personens ögon med blicken när ni skålar med varandra!

Dansen

Dansen

Man dansar första dansen med sin bordsherre/bordsdam och de två övriga danserna med den som satt på ens andra sida och med den som satt mitt emot en. Riktiga män dansar alla tre obligatoriska danser. Vi tjejer kommer nog ihåg de ”män” som glömmer bort att dansa med en.

Akademins bästa silliz

Det ryktas om att NN har Akademins bästa silliz , vilket bloggeNN kan bekräfta att stämmer!

Att Årsfesta är inte svårt! När själva Årsfestbanketten är över är det bara go wild and crazy!  Följ bara dessa enkla regler så gör du inte bort dig. På lördag så kör vi! ÄR NI TAGGADE?!!! #NN79

XOXO

Vanessa

(som enligt sig själv är en relativt erfaren Årsfestare, så du vågar nog följa hennes råd om Årsfestikett)

Frågor eller anmärkningar? Kommentera gärna!

Bildkällor: GIF-bilderna lånade från giphy.com, resten av bilderna är NN:s.

En reaktion på ”Årsfestikett

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.